Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални работници алармират за увеличаване на просещите деца

Снимка: БГНЕС

Студентски град в София е сред най-предпочитаните места от просещите деца. В квартала изкарват "прехраната" си с просия около 50 деца, като около 16 са само около Зимния дворец и спирките на автобуси 280 и 94.

Студентски град е пълен с млади хора и много от тях са жалостиви. Много от децата вече са добри манипулатори и злоупотребяват. Децата живеят наблизо, на огромни поляни в бараки около Студентски град, разказа репортерът Спас Крайнин, който обиколи района.

Проверяваме непрекъснато подобни сигнали, каза за „Хоризонт“ Цветанка Бахчеванджиева, главен експерт в отдел „Дейности и мерки по закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане:

Това са фамилии и деца, които са мигриращи. Понякога докато пристигне нашият мобилен екип те често напускат мястото.

Във всяка дирекция "Социално подпомагане" има графици за обходи по горещите точки, каквито са гарата и големите търговски комплекси например, обясни още тя. Бахчеванджиева призова гражданите да сигнализират за просещи деца на телефон 116 111 - национална телефонна линия за деца.

Специалистите алармират за нарастване на броя на просещите деца. Това обясни Гергана Спасова, директор на Комплекса за социални услуги в Пазарджик, където започна кампания срещу просията на деца. С призива "Дайте шанс на децата! Не подкрепяйте просията!" кампанията цели да повиши обществената чувствителност към детската просия като форма на насилие.

Децата прикриват възрастните, които ги подтикват да просят, тъй като се чувстват закриляни от тях, допълни Спасова. 

Всички детайли по темата чуйте в звуковите файлове. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна