Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духомир Минев: Преходът няма да приключи сам, трябва да бъде прекратен

Духомир Минев
Снимка: БГНЕС

Делът на хората с материални затруднения обхваща около 30 на сто от хората у нас с малки колебания от поне три години и няма съществено намаляване, въпреки че в доста страни-членки този брой на хората започна да намалява и има позитивна динамика. Това отбеляза в интервю за предаването "12+3" проф. Духомир Минев, председател на Европейската Антибедност мрежа – България. Той коментира проучването на Евростат, според което два и половина милиона българи живеят трайно в тежки материални затруднения:

Това означава, че сме в застой, няма придвижване напред и няма развитие. В Румъния броят на хората, които живеят в материални затруднения, е доста по-нисък – около 24%, в Гърция е 22, а във Финландия – 2%. В България делът на хората, които живеят в материални затруднения, е от 8 до 15 пъти по-висок от други страни-членки, но брутният вътрешен продукт на глава от населението не е 8 до 15 пъти по-малък в сравнение със същите страни – той е до седем пъти максимум по-малък. Ето тук трябва да търсим отговора на въпроса защо има застой и такова разминаване. Пианото свири лошо, когато не е добре настроено, акордьорът не си е свършил работата. Може би не се схваща цялата значимост на това, което трябва да се случи. 

Трябва да се предизвика автентичен икономически растеж, категоричен бе Духомир Минев:

Този растеж досега, който някои наричат пораждащ мизерия, генериращ мизерия, той трябва да се смени. Трябва друг тип растеж, който носи подобрение за всички. Всички да усетят едно по-разумно, по-рационално разпределение на резултатите от него. Просто така не могат да бъдат нещата.

Според проф. Минев, трябва да се прекрати в икономически и в политически план това, което е известно като преход. По думите му е наивно да се смята, че преходът ще приключи сам и трябва да бъде прекратен, което ще се случи с промени в нормативната рамка, политиките и нагласите на хората, от които това зависи, във всички основни области:

Досега се ремонтираше двигателят на колата, сменяха се части – бутала, сегменти, уплътнители. Но колата не беше в движение. Сега това трябва да приключи и колата трябва да тръгне. И това не е никак лесно, защото наследството от ремонта може да се окаже много лошо.

Намаляването на дела на бедни и небедни в някои страни означава, че те излизат от дългия период на регрес, който преживя ЕС и вървят към изхода на тунела, но у нас няма такива признаци и ние си оставаме в мъртвата точка, посочи още Духомир Минев.

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Духомир Минев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна