Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Банчева: Отпадането от училище и бедността са пряко свързани

Снимка: Радио ВИДИН

През учебната 2015/2016 година над 16 хиляди деца са напуснали училище, сочат данни, оповестени от Националния статистически институт. В предаването "Нещо повече" Мариана Банчева от Института за прогресивно образование коментира:

Тенденциите са тревожни. Процентите на децата, които отпадат от училище, както и на тези, които не се записват, се увеличават. Около 22 хиляди са децата, които не ходят на училище. Реално това е около 3%, но това са много деца. Въпреки наличието на голям брой престижни национални документи, национални програми и схеми по оперативната програма, данните на НСИ отчитат намаляване на обхвата на децата, които се записват в училище. Това са ужасно големи финансови инвестиции и човешки ресурси, които отиват в тази посока, и въпреки всичко нетните коефициенти на записванията намаляват.

В Стратегията за намаляване на преждевременното напускане са разписани всякакви и всички мерки, подчерта Банчева:

Министерството почти за всички мерки е осигурило през различни инструменти някакво финансиране. Факт е обаче, че въпреки това наличието на големи разлики от начина, по който се обхващат децата в големите градове и малките населени места става все по-голямо. Тоест има т.нар. структурна дискриминация, свързана с различните ограничения - по отношение на качеството, обхвата, избора на образование, допълнителните услуги. Тези данни имат пряка връзка и с бедността. В България около 40% от децата живеят в риск от бедност и изключване, не е всяко четвърто дете, както е за Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна