Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Чавдаров за рисковете и лечението на детска церебрална парализа

В специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София"
Снимка: БГНЕС

Зачестяват случаите у нас на едно от най-тежките заболявания при децата - церебрална парализа. За тревожната тенденция алармира доц. Иван Чавдаров - директор на Специализираната болница за деца с церебрална парализа "Света София" и консултант към Фонда за лечение на деца в чужбина. В началото на седмицата той отчете успешно завършване на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм и механизма на Европейското икономическо пространство, позволил на болницата да закупи високотехнологични апарати за близо 700 000 лева. 


Някои от свръхмодерните роботи са уникални за страната. Медицинската техника икономисва и много средства на бюджета - вместо да се лекуват в чужбина на издръжка на Фонда за лечение на деца, същите услуги на цени в пъти по-ниски вече се предлагат и у нас.


За причините за тежкото заболяване и могат ли ваксините да го причинят, за рисковете от инвитро забременяването и липсващите грижи за страдащите, след като навършат пълнолетие, ще чуете от интервюто с д-р Иван Чавдаров .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна