Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Скопие е спокойна

Политическите лидери все още не могат да се договорят за общи действия за изход от кризата в Македония

| обновено на 29.04.17 в 15:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остава засиленото полицейско присъствие в Скопие, но улиците край сградата на македонския парламент вече са свободни за движение.

Спокойно премина нощта в македонската столица.

Около 2000 протестиращи се събраха пред мисията на ЕС в града, за да поискат нови избори с надеждата, че те ще разбият политическата безизходица на страната. Организаторите настояха, че не са политически обвързани. Полицейското присъствие около парламента беше засилено. Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ блокираха за малко един от централните булеварди в Скопие с искане за нови парламентарни избори.

Същевременно лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев поиска от президента Георге Иванов до десет дни да му даде мандат за съставяне на ново правителство на страната.

Заев, който пострада при сблъсъците в македонския парламент, отказа среща с президента по-рано вчера. Лидерът на СДСМ разчита на подкрепата на албански партии в парламента. Президентът Иванов обаче отказва да му връчи мандат с мотива, че такава коалиция застрашава националния суверенитет.


Ръководителите на делегациите на ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО в Македония осъдиха в съвместно изявление  насилието в Скопие. Те отправиха послание към гражданите за избягване на провокации и запазване на спокойствие. 
Сръбските служби за сигурност са взели допълнителни мерки за поддържане на стабилността в страната покрай общото влошаване на ситуацията на Балканите, заяви вътрешният министър Небойша Стефанович

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна