Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Йовев: За да вземат властите решение за водата в Хасково, трябват карти на урановите находища

Снимка: БГНЕС
Можем ли да картираме териториите с бивши уранови мини и находища у нас, за да имаме повече яснота за последствията, които можем да очакваме за околната среда и здравето на хората, коментира в ефира на "Хоризонт" инж. Валентин Йовев, който е председател на Камарата на инженерите по геодезия и бивш директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. 

Той обясни, че за да се вземе информирано решение от властите за водата в Хасково, е необходимо изготвянето на специализирани кадастрални карти за урановите находища. До днес работната група трябва да изготви предложение за дългосрочно решаване на проблема с водоснабдяването в града.

Йовев обясни, че потенциално опасните зони - находища, концесии, са част от специализираните карти, които трябва да изготви Агенцията по геодезия, картография и кадастър, и които надграждат основната кадастрална карта:

Първо, основната кадастрална карта, която сега се създава и за съжаление трябваше до 2015 година да е готова на 100 процента - говоря за урбанизираните територии - населените места, а до момента е готова само на 20 процента, трябва да стане готова на 100 процента. Върху нея да се надграждат специализираните данни за тези обекти. 

За да бъдат изготвени карти е необходимо финансиране и промяна на нормативната уредба, отбеляза Валентин Йовев, като подчерта важността на специализираните карти:

Информацията от специализираните карти намира приложение в различни области - от устройство на територията, опазване на околната среда, на културното наследство, предотвратяване на бедствия и аварии, до пълното правно състояние на недвижимите имоти. За целта са нужни промени във финансирането на тези дейности и нормативната база. Трябва да се картира и т.нар. критична инфраструктура - спомняте си язовира до село Бисер -  така и не се разбра чия собственост е  - няма кадастър там. 

Държавата ще успее да взема информирани решения, когато има карта, подчерта Йовев. Той каза още, че единствените специализирани карти, чието  изготвяне е възлагано у нас, са картите на Черноморското крайбрежие:

Въобще не са възлагани друг вид специализирани карти, освен тези по Черноморското крайбрежие


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна