Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създава се детски филхармоничен хор, срокът за записване на кандидатите е 5 май

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров стана носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.
Снимка: Ани Петрова, БНР


Софийската филхармония обяви създаването и на детски филхармоничен хор и в момента набира кандидати за прослушване.

Диригентът на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ Славил Димитров, който беше гост в ефира на „Хоризонт до обед“, коментира:


Продължаваме напред с едно много приятно и за мен значимо дело – създаването на детски филхармоничен хор, какъвто в България няма.  


Нашата идея е да дойдат много талантливи деца - да пеят при нас, да слушат нашите концерти и  - живот и здраве един ден, ако не станат хористи в „Светослав Обретенов“ , то да бъдат наша приятна публика. 


Славил Димитров обясни, че кандидат-хористите, които трябва да са на възраст между 6 и 19 години, ще бъдат условно разделени в две групи -  начинаещи и такива, които имат певческа практика – във вокална група или хор. Прослушването е на 13 и 14 май, а срокът за записване на кандидатите е до 5 май.  

Водещият мотив е любовта към песента, към музиката - децата обичат ли песента, а то им е вродено да е така, ще им хареса да музицират колективно, а това отваря страшно много възможности в собственото им изграждане като личности и като граждани, подчерта Славил Димитров.


Повече по темата може да научите от звуковия файл .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна