Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическият сезон започва с разкопки на Перперикон и село Добромирци

Снимка: БГНЕС
С разкопки край село Добромирци и на Перперикон започва началото на археологическия сезон тази година. Проучванията край село Добромирци трябваше да започнат миналата година, но община Кирково в последния момент се е отказала да финансира дейността. Тази година ще се работи само със спонсорски пари - с малката сума от около 6000 лева. Спонсори са хора от Златоград. 

Един от обектите, на които ще работят екипите, ще е средновековната църква край село Добромирци, община Кирково, в кърджалийска област - на 10 километра от град Златоград.

Има легенда, тръгнала от село Бенковски, която археолозите ще се опитат да докажат. Става дума за разкази на очевидци от миналия век. Според тях, при строежа на джамия в това село, когато копаят основите, отдолу излиза погребение на християнски архиерей. Вътре е Епископ Християнски, облечен в златовезени дрехи, обяснява проф. Николай Овчаров.

Вторият етап на археологическия сезон  са разкопки на Перперикон. Още миналата година са отпуснати от държавния бюджет 180 000 лева за археологически проучвания и аварийни консервации. Ще се работи от втората половина на юни месец, до месец септември.

Още по темата - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени