Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елиане Елиас

БНР Новини
Елиане Елиас
Снимка: elianeelias.com

Елиане Елиас е бразилска джаз певица, която освен че има специфичен и много интересен тембър, е пианист, аранжор и композитор.
Във времето на утвърждаването си като джаз изпълнител, Елиане Елиас успешно си изработва репутация на отличителна и лесно разпознаваем музикант. Стилът ѝ като музикант, обединява бразилска традиционна музика с отличните й умения в инструменталния джаз и класическата музика.
Певицата е родена в Сао Пауло, Бразилия. Талантът ѝ се проявява в ранна възраст. На 7 години започва да взима уроци по пиано, а на 12 години интерпретира солови творби на джаз музиканти с по-голям от нейния стаж. Три години по-късно Елиане Елиас импровизира в един от най-престижните бразилски колежи по музика. Нейната изпълнителска кариера започва в родната Бразилия, когато тя е едва на 17. Работи с бразилския певец и автор на песни Токиньо, както и с големия поет Винисиус де Мураеш, който е сътрудник в текстовете и композицията на песните на Антониу Карлус Жобим.
Албумът Made in Brasil, излязъл на световния музикален пазар преди две години е и първият, който Елиане Елиас създава в родната Бразилия, след 34 години имиграция в Съединените щати. А това се случва по-точно през 1981 г. като се установява в Ню Йорк. Желанието на Елиане тогава, е било да се развива на сцената на джаз музиката, а именно този космополитен град дава подобни възможности. Ще цитирам певицата, относно това нейно решение: Винаги съм искала да живея в Ню Йорк, защото, още когато бях дете и слушах джазови записи, всички те бяха направени там и ми се струваше, че искам да бъда на това място. В тийнейджърските си години вече свирех с най-добрите бразилски музиканти, но в Бразилия няма толкова много възможности, ако искаш да се занимаваш с инструментален джаз. Така че знаех, че трябва да дойда в САЩ.
Всяко завръщане е преоткриване, а то е плод на вътрешна зрялост и помъдряване. Това доказва Елиане Елиас с албума Made in Brasil от който ще чуем още пиесата Brasil. В този проект, тя е включила песни от 60-те и 70-те години на Ари Баросо, Антониу Карлус Жобим и Роберто Менескал, както и нейни собствени композиции.

петък, 5 май от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна