Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незадоволени или презадоволени са нуждите на младото поколение

Снимка: архив
Доста често ставаме свидетели на дискусии между представители на различни поколения, за това, каква е ценностната система на младите хора, презадоволени ли са или не техните нужди и защо ставаме свидетели на ексцесии сред подрастващите? За да си отговорим на тези въпроси, се обърнахме към училищния психолог Калин Гайтанджиев, който обяснява, че това, което остава непроменено, е нуждата – от разбиране, подкрепа и обич.

По мое наблюдение децата страдат от двете крайности –едната е липсата на точно този тип подкрепа в емпатийния спектър, другата крайност е като в песента на Queen, в която се казва, че твърде много любов може да те убие.

Тук са и всички спектри на емоционалната злоупотреба, която може да се случи в едно семейство спрямо детето. Емоционалната злоупотреба значи, че детето се превръща в един пациент, става носител на симптом, който касае и се развива в цялото семейство. Например - проблемът с наркотиците не е проблем само не детето, това е проблем на цялата семейна система. Проблемът с девиантното поведение не е проблем на детето, а пак на цялата семейна система, посочва Гайтанджиев.

А девиантното поведение е поведение, което е неприемливо и е престъпно в някои случаи. Но това всъщност е израз на нещо, което се случва в най-близкото обкръжение на едно дете.

Не е задължително детето да живее в семейство на алкохолици, които се бият непрекъснато. Напротив, девиация и зависимост има дори там, където хората си казват: „Това е прекрасно семейство“. Всичко, което се случва в училище, което достига до нас, всъщност е отгледано, развито и култивирано в семейството.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени