Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативната партия на Мей отбелязва голяма победа на местните избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Месец преди предсрочните парламентарни избори Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей отбеляза голяма победа на днешния вот за местни органи на властта, предаде Френс прес.

В 88 общински съвета торите печелят 1900 места, с 558 повече, отколкото досега. Лейбъристката партия губи 320 и печели 1151 общински представители. А популистката Партия за независимост на Великобритания спечели само едно ново място и загуби всичките 114, с които разполагаше досега. Ето как бившият й лидер Найджъл Фарадж разтълкува поражението:

Дали бих предпочел да загубим референдума и да спечелим 150 общенски съветници или да спечелим референдума? Отговорът е очевиден. В нашата партия не сме ламтяли за кариери, а искахме да променим курса на историята на тази страна. В много аспекти ние сме най-успешната политическа партия в днешно време.

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин призна, че за партията му ще е изключително трудно да спечели мнозинство в парламента на 8 юни. А Тереза Мей даде да се разбере, че голямата цел на торите са именно парламентарните избори:

Окуражително е, че спечелихме подкрепа надлъж и нашир в Обединеното кралство. Не приемам нищо за гарантирано, защото на карта е поставено твърде много. Не става въпрос за това кой печели или кой губи местните избори, а да продължим битката за възможно най-добрата сделка за Брекзит, за семействата и бизнеса в кралството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна