Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвлечените преди 3 години 82 момичета бяха върнати от Боко харам

Снимка: БТА

Нигерийското правителство съобщи, че е направило размяна за 82 от похитените преди три години от ислямистката групировка "Боко харам" момичета от Чибок, предаде Асошиейтед прес.

Момичетата били разменени за "лица, заподозрени за членство в Боко харам, които са държани от властите".

Това е първото потвърждение от страна на правителството за осъществена размяна с групировката след месеци на преговори с нея, отбелязва Асошиейтед прес.

След първото договорено освобождаване на момичета от Чибок през октомври, когато бяха пуснати 21, правителството отрече да е плащан откуп или да е освобождавало бойци на "Боко харам"  в замяна. 

Нигерийските власти заявиха, че освободените момичета ще се срещнат с президента Мухамаду Бухари днес в столицата Абуджа.

За пускането на свобода на групата съобщи в Туитър политическият кабинет на Бухари. Тя е най-голямата досега, откакто преди повече от три години бе извършено масово похищение на общо 276 момичета.

Според нигерийските власти швейцарското правителство и Международният комитет на Червения кръст са помогнали в преговорите. 

При това положение броят на момичетата, които остават в неизвестност, е 113. 

Има опасения, че някои от тях са били принуждавани да извършват самоубийствени атентати от името на "Боко харам", която има връзки с групировката "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени