Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от БАН представят пред ученици постижения на тракологията

Фрагмент от Казанлъшката гробница

В 13 часа с документална изложба в Централната сграда на БАН започва Седмицата на тракологията. С нея се отбелязват 45 години от основаването на Института по тракология. В атрактивен формат постиженията на учените, проучващи тракийската древност, ще бъдат представени сред ученици от 5-и, 6-и и 7-и клас, както и сред такива от гимназиалния курс. 

В предаването "Хоризонт до обед" Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология към Института по балканистика, очерта приноса на проф. Александър Фол за извоюване на мястото на науката тракология:

Човек не бива да бъде скромен в мечтите си, трябва да умее да слага големи хоризонти, да вписва идеите си в широк периметър и когато те са големи, няма начин и резултатите да не са големи. Тази своеобразна годишнина е много важна за нашето съвремие. Тя показва как когато държава и наука са заедно могат да се постигнат националните интереси. 

В паралел между миналото и днешния ден Лозанова посочи:

Ние се чувстваме  малко изоставени от държавата и това много ясно рефлектира върху позициите на науката тракология в България. Докато проф. Александър Фол създаде през 1972-а година Института по тракология, днес ние сме Център по тракология, една нова конфигурация, която е малко абсурдна, но, оказа се, много добра формула за съществуването и развитието на науката тракология.

В коментар за интереса на днешните млади хора към тракологията Ваня Лозанова изтъкна:

За съжаление няма го онзи ентусиазъм, който проф. Фол бе запалил у нас, няма в количествено отношение толкова много последователи. Младите хора се ориентират към едни по-добре измерваеми финансово занимания. Историята не е никак привлекателна, защото и държавата не си харесва никак историците и историята. 

В Седмицата на тракологията сме се ориентирали да влезем в някои софийски училища, да представим в подбрани атрактивни лекции с мултимедийни презентации най-новите постижения на тракологията.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна