Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мажоритарна система в Европа няма, у нас – само при комунизма

Снимка: БГНЕС

Първият законопроект, който ГЕРБ ще внесе тази седмица, е за мажоритарната система.

Президентът Румен Радев да определя мандатните райони, които ще са 240 – това предлагат от управляващата партия. Освен това – активна регистрация на българите в чужбина и премахване на партийната субсидия.
 

В Европа никъде не се използва мажоритарната система. И ако тази система е толкова хубава, тогава защо не се използва никъде? Френската система в някаква степен прилича на предложената, но е различна. А една от точките на новия френски президент Макрон е да премахне френската система и да я реформира в пропорционална. 

Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Михаил Константинов. Той подчерта, че мажоритарната система се използва само в някои бивши съветски републики и някои африкански държави.

Ако смятаме, че това е най-доброто – да си направим още един експеримент с българския избирател, но не съм сигурен какъв ще бъде резултатът, коментира експертът по изборно законодателство у нас и допълни, че мажоритарната система у нас се е използвала в периода от 1953 до 1989 година. Точно така е била формулирана системата по времето на комунизма. Друг въпрос е, че изобщо не се е прилагала в този ѝ вид, допълни още професор Михаил Константинов.

За намаляване на държавната субсидия за партиите и активната регистрация

Глупаво е да се намали държавната субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев. Трябва да се направи на 5-6 лева, защото партиите трябва да има от какво да се издържат. А по отношение на активната регистрация – това е полезна идея не само за българите в чужбина, но и за българите в България. И към нея може да се пристъпи, независимо дали ще се промени избирателната система, категоричен е професор Михаил Константинов.

Цялото интервю с професор Михаил Константинов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени