Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чамкория" на Милен Русков

Снимка: БГНЕС


Новият роман на Милен Русков "Чамкория" вече е на пазара. Действието се развива през втората половина на 20-те години на XX век. В предаването "12+3" Русков обясни: 

Тогава в България се води по същество гражданска война, така че страната е изпълнена с насилие и най-лошите проявления на груповщината. Според мен има нещо такова в хората, което според мен идва от самата природа, има го в приматите, които се разделят на групи и едната група започва да воюва с другата. Това го има и при хората, непрекъснато го има – хората са много склонни да се разделят на групи и да се нахвърлят едни върху други – на национален принцип, на класов принцип. Имам чувството, че те просто си търсят принцип, за да могат да се разделят на две враждуващи групи и да започнат да се борят едни срещу други. И понякога този инстинкт избухва и се превръща в основна социална характеристика на времето и точно това се е случило в България през 20–те години.

Сблъсъкът минава през главния герой – той в своето съзнание има този конфликт и разсъждава за него, но не е поддръжник нито на едната, нито на другата страна, посочва Русков:

Той е представител на легалната опозиция. Той е представител на огромната част от българския народ, така ми се струва като чета нещата, свързани с 20-те години, макар че точно тази част от българския народ е останала мълчалива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени