Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР прогнозира икономически ръст в България от 3,2% през 2017 г.

Снимка: БТА

През 2017 г. България ще постигне икономически растеж от 3,2%, а през 2018 г. ръстът ще бъде 3%, прогнозират икономистите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Нейният майски доклад за регионалните икономически перспективи бе представен в Никозия на 26-ата годишна среща на международната финансова институция.

Ръстът на икономиката в 36-те страни, в които оперира Европейската банка за възстановяване и развитие, се възобновява въпреки геополитическите рискове и политическата неопределеност, подчертава докладът. Според нейните прогнози регионът ще постигне растеж от 2,4% през тази година и до 2,8% през 2018 г.

Сред благоприятните фактори, които ще допринесат за това развитие, икономистите на банката посочват повишаването на цените на нефта и излизането на Русия от икономическия спад. Забавяне на темповете на растеж през 2017 г. се очаква за Турция, което отразява рисковете със сигурността в района, рязкото намаляване на доходите на страната от туризъм, спад в инвестициите след опита за военен преврат и геополитическото напрежение в района на Близкия изток.

Икономиката на България е нараснала с 3,4% през миналата година, сочат данните на Европейската банка. Прогнозираният от нейните експерти икономически ръст на страната ни в следващите две години ще дойде най-вече от частното потребление и инвестиции.

Като един от основните рискове в икономическото развитие бе посочен все още високият дял на необслужваните банкови заеми в много от страните от региона въпреки някои подобрения в Югоизточна Европа.

Целта на Европейската банка за възстановяване и развитие е да постигне още по-голяма резултатност на инвестициите си и да обезпечи финансова устойчивост и ефективното функциониране на пазарните икономики, заяви в своето изказване на форума нейният президент Сума Чакрабарти.

На заседанието на Съвета на гуверньорите пред представителите на 67-те акционери на банката, сред които е и България, бе отчетено, че банката е финансово стабилна, с постигната през миналата година нетна печалба от 1 млрд. евро, което е с около 25% повече в сравнение с 2015 г. Очаква се тази тенденция да продължи и през 2017 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна