Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Чолаков: Няма да има мажоритарна избирателна система във вида, искан от инициаторите на референдума

Всички разочарования за липсата на промени ще бъдат приписани на сметката на президента, смята политологът

| обновено на 11.05.17 в 09:51
Снимка: БГНЕС

Скептичен съм, че ще има дълбока промяна на избирателната система. По-скоро ще бъдем свидетели на пиесата "Много шум за нищо". Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Петър Чолаков по повод предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

ГЕРБ няма как да игнорират този обществен интерес. В противен случай биха загубили потенциални избиратели.

Петър Чолаков обясни, че такава промяна в избирателната система работи в полза на големите играчи:

Преди всичко на ГЕРБ. В по-малка степен на БСП, защото при мажоритарната избирателна система в този вид важи принципът "победителят печели всичко". Ако изборите се състояха при съществуващата конфигурация на политическата подкрепа в момента, вероятно бихме имали парламент, в който депутатите на ГЕРБ биха били повече отколкото сега.

Според политолога обаче всичко зависи от това как ще бъдат направени изборните райони:

С това предложение относно районирането ГЕРБ правят две неща (от ГЕРБ предлагат районирането за мажоритарния вот да бъде направено от президента – бел.ред.) – затварят една врата, но същевременно отварят една друга. Затварят вратата за критика спрямо тях, че със съответния законопроект, ако бяха определили районите, ще ги определят в своя полза. Това сега е предоставено на президента, което е едно добро решение, защото очевидно самият президент се избира мажоритарно. Едно такова решение би имало по-голяма легитимност. Проблемът е в това, че тук се отваря друга врата, която води към един капан за Румен Радев. С този законопроект той няма как да остане безразличен към промяната на избирателната система. Същевременно му се прехвърли горещият картоф – темата, свързана с мажоритарната избирателна система, която търпи най-много критики. Най-вероятно тези промени няма да бъдат извършени и всички разочарования за липсата на промени ще бъдат приписани на сметката на Радев.

Петър Чолаков заяви още, че не очаква да има напрежение, свързано със законопроекта, защото този въпрос отдавна е изчистен между партньорите в управлението.

Тази промяна в избирателната система, така както се искаше от инициаторите на референдума, едва ли ще се случи, прогнозира Чолаков.

По думите му, ефектът от намаляването на субсидията крие доста опасности като например намирането на нелегални нерегламентирани източници за финансиране.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Петър Чолаков чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна