Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 36 години на огневата линия доайенът на пожарникарите у нас се пенсионира

Иван Бъчваров
Снимка: Здравка Маслянкова

Да си пожарникар не е професия, това е призвание, казват огнеборците. Тази екстремна професия не е за всеки заради тежката физическа и психическа натовареност.

Кореспондентът на БНР във Велико Търново ви среща с доайена на действащите огнеборци у нас - това е Иван Бъчваров от Горна Оряховица, който на 14 май навършва 60 години, а днес е последният му работен ден в пожарната. 

Цели 36 години той е на огневата линия, често на косъм от смъртта Иван Бъчваров вярва, че си има своя ангел хранител, който го е пазил през всички години да не пострада тежко при инцидент. Не се е налагало да ходи при професионалния служебен психолог. Казва, че през годините жена му също е тренирала психиката си, защото не е лесно да се живее с човек с рискова професия.

Един от най-тежките инциденти, в чието потушаване е участвал пожарникарят ветеран, е взривът на 8-тонна цистерна с ацетон в завод до гарата в Горна Оряховица на 20 септември 2001 година – тогава е предотвратено бедствие, което би могло да изравни със земята почти целия град.

Най-възрастният действащ български пожарникар е участвал в ликвидирането на безброй произшествия. Някои от тях са се запечатали неизличимо в съзнанието му. С произшествията не се свиква, споделя Бъчваров.

Какво няма да забравя – малко детенце на три години на един диван пали клечки кибрит, то изпуска горящата клечка, запалва се изкуствената материя на дивана и пердетата покрай дивана пламват явно моментално и го покриват детето. Като пристигнахме на мястото на произшествието, беше в агония. Всичко по него беше изгоряло. По-късно в болницата след няколко часа детенцето почина. Очите ти, когато легнеш вечер, са отворени. Всеки си го изживява по свой начин това нещо.

Целия разговор на Здравка Маслянкова с Иван Бъчваров чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна