Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

KLETA MAJKA BALGARIQ

Не е новина, че България е на 43–то място от 44 възможни според международния тест за грамотност на петнайсет годишните, както и че страната ни е първа по неграмотност в Европейския съюз.
Да давам примери, ли? Ами, и вие можете да ги дадете, всъщност, ако отворите сайт, някоя и друга социална мрежа, където пише следното признание: „ВАЗОВ ТИ СИ НАИ ВЕЛИКИЯ“ (и без кратко и без тире, което подчертава превъзходната степен на великия), също така можете да срещнете „децка градина „с „Ц“, „дедективски агенций“ (хем „д“ вместо“ „т“, хем „ й“ за повече фръц в края). Театър се изписва с „Я“ - т.е. „тятър“, а пък аерогара – „айрогара“.
И всичко е напримерно, няма четири-пет.
С примерите за неграмотността и статистиката дотук. Може и някои неграмотни да я правят, защото от друга страна имам си аз впечатления за напълно образовани млади хора, които и запетайките поставят на нужното място, и пълния член, и съчиняват едни прекрасни есета с размишления. И никога не използват латиницата, за да пишат на български. Освен това не съм сигурна дали неграмотността трябва да се оценява по скалите на европейските чиновници. Да си погледнат неграмотността в техните страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна