Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Британският вестник "Гардиън“ коментира вчерашната церемония по встъпване в длъжност на новия френски президент Еманюел Макрон. Най-младият лидер на Франция след края на Втората световна война обеща да върне самочувствието на своята държава и да рестартира отслабения Европейски съюз, отбелязва изданието.

Британският в. "Таймс“ от своя страна коментира обещанието на премиера Тереза Мей работниците на Острова да получат правото при необходимост да отсъстват от работа в продължение на една година, за да се грижат за роднини, които страдат от заболявания или физически увреждания. Министър-председателят нарече този ангажимент "най-голямото разширяване на правата и придобивките за работниците, правено от консервативно правителство", отбелязва вестникът.

И към заглавията от Гърция. "Търси се надежда". Това пише атинското издание "Ефимерида тон синдактон" в коментар за новите мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната, които трябва да бъдат гласувани тази седмица. Те са сред условията на кредиторите за отпускане на следващия транш от спасителна помощ за Гърция. Вестник "Та неа" нарича мерките "тежките рестрикции на Ципрас", а според "Нафтемборики" стойността им може да се окаже много по-голяма от очакваната и да достигне над 14 млрд. евро.

В сръбския печат основна тема е разговорът между руския президент Владимир Путин и сръбския премиер Александър Вучич на международния форум в Пекин. Двамата са обсъдили опитът да бъде създадена "Велика Албания" и политическата ситуация в региона, отбелязва вестник "Вечерне новости". Путин и Вучич са обърнали внимание на все по-зачестилите заплашителни изявления на политически представители на албанците на Балканите и са изразили загриженост с оценката, че тази реторика представлява потенциал за конфликти, пише още вестникът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!