Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Със съдействието на италианските власти

ГИТ откри собственика на фирма "Абонданца", който дължи заплати на работниците си

Протест на бивши работнички в закритата фирма "Абонданца"

Главната инспекция по труда откри собственика на фирма от Дупница, който повече от година не е изплатил заплатите на работниците си. Собственикът на "Абонданца" е издирен от италианската трудова инспекция след сигнал на Главната инспекция по труда в България, която не успяваше да се срещне с него. Така му е връчена призовка да се яви в уречен ден, което той не е направил, но се приема, че са предприети всички мерки и лицето е информирало за започналото административно наказателно производство. Така ще продължи да се търси отговорност, включително за неоказано съдействие, за което санкцията е 20 000 лева. 

Случаят "Абонданца" стана популярен, след като 150 шивачки от Дупница повече от година не могат да получат по около 2 000 лева дължими заплати. Главната инспекция по труда информира, че до момента на собственика на "Абонданца", който вече не развива дейност, са издадени 12 акта на стойност 60 000 лева и те са дадени са събиране на Националната агенция за приходите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.