Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавен фонд ще инвестира във водна инфраструктура в 12 области

Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Държавен фонд ще инвестира във водна инфраструктура в 12 области, където ВиК-а дружества не са се включили в регионалните асоциации. Кои проекти и общини ще бъдат финансирани от фонда, ще се избира по обективни критерии, гарантира регионалният министър Николай Нанков

Търси се  начин тези общини, които няма да получат европейско финансиране по различните програми, да получат средства за най-спешни и неотложни проекти, обясни министър Нанков: 
Единственият вариант е инвестиции съответно от страна на ВиК-операторите веднъж, което не е достатъчно като ресурс, и на второ място през публични инструменти - общински бюджет и държавен. Един подобен фонд поне е хубав, защото ще има критерии - респективно обективни, на базата на които съответно да се финансират приоритетно най-спешните и неотложни проекти.

В Монтана, Търговище, Добрич цената на водата е на горната граница на социалната поносимост и ръстът на цената трябва да е обвързан с увеличаването на доходите на хората: 
С основна грижа направените инвестиции да не се отразят в цената на предоставяната услуга, било то по доставяне на питейна или отвеждане на отпадни води и тяхното пречистване, тъй като имаме социална регулация.

Интервю с министър Николай Нанков очаквайте утре в  предаването "Преди всички" по "Хоризонт" 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени