Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщането на Валерий Гергиев в България

БНР Новини

На 22 май ще бъде открито 48-то издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Ще го открие оркестърът на Мариинския театър и неговият художествен ръководител Валерий Гергиев. Почти 30 години изминаха от последния концерт на големия диригент у нас. Архивите ни пазят няколко записа от концерти все с нашия оркестър - от 17 юни 1981 г. от ХII фестивал „Софийски музикални седмици”, от 1983 г. и от 1988 г.

СнимкаОт месеци се носеше мълвата за това гостуване, но някак все не можеше да й се повярва. Огромен състав, чиято програма е разписана по дни за години напред. Както споделиха от организаторите на фестивала много хора са си подали ръцете, за да може да преживеем подобно събитие, но най-вече със съдействието на форум „България - Русия”. Самият Гергиев е легендарна личност. Освен генерален директор на Мариинския театър и на фестивала „Бели нощи” в Санкт Петербург той работи с най-големите състави по света. Записал е всички симфонии на Прокофиев с Лондонския симфоничен оркестър, с оркестъра на Мариинския театър всички симфонии на Шостакович, опери на Чайковски, Римски-Корсаков, Мусоргски, Бородин, Глинка, Прокофиев, Стравински с Мариинския театър, а с двата състава през различни периоди е записал балетите на Прокофиев, Стравински, Чайковски.
На пресконференцията научихме, че Гергиев ще получи званието „Доктор хонорис кауза” на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София.

Ето и програмата на концерта:
• Сергей Прокофиев - Класическа симфония;
• Клод Дебюси - „Следобедът на един фавн”;
• Игор Стравински - „Жар птица”;
• Пьотр Илич Чайковски - Симфония №5;
Билети за концерта има на касата в зала „България”.
В звуковия файл може да чуете и посланието на Валерий Гергиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени