Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Турският президент Реджеп Ердоган ще обяви нов план за действие на извънредния конгрес в неделя, който ще се основава на демокрация, промяна и реформи, пише вестник "Сабах". На конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието президентът официално ще бъде избран за лидер на партията, което стана възможно след одобрените на референдума на 16 април конституционни промени. Новата пътна карта е обвързана със стодневен график и включва социални реформи, демократични стъпки, промени в правосъдието, мерки за борба с тероризма. Предвиждат се също мерки в областта на икономиката.

Днешните президентски избори в Иран ще станат референдум за доверие към курса на реформи и нормализиране на отношенията със Запада, провъзгласен преди четири години от сегашния държавен глава Хасан Рохани, пише руският "Комерсант". Президентът ще се бори за втори мандат, изправен срещу бившия генерален прокурор Ебрахим Раиси, отбелязва вестникът. След оттеглянето на техеранския кмет Мохамад Багир Галибаф от изборите другите кандидати нямат реални шансове. Според руската ориенталистка Нина Мамедова, цитирана в "Независимая газета", за Русия е по-изгодно изборите да бъдат спечелени от Рохани. "Ведомости" пише, че иранските избори няма да поднесат изненади, нито ще се отразят на отношенията между Техеран и Москва.

Гръцките вестници коментират гласувания снощи законопроект с новите мерки за икономии, договорени с международните кредитори в замяна на пореден транш от заемите за страната. "Топката сега е в полето на кредиторите", цитира вестник "Вима" премиера Алексис Ципрас. Той уверява, че Гърция е спазила изцяло договореностите и че Атина сега очаква от срещата на Еврогрупата на 22 май решение за уреждане на гръцкия дълг. "Нафтемборики" пише, че в Брюксел вече работят трескаво за желаното от Атина цялостно споразумение, което да включва и проблема за дълга. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени