Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на НСлС Евгени Диков ще представлява следователите в следващия ВСС

При сравнително висока избирателна активност, следователи от цялата страна, избраха настоящият директор на националното следствие Евгени  Диков за свой представител в следващия Висш съдебен съвет. От имащите право на глас 337 следоватиле в избора участваха 296. Над 76 процента от гласувалите дадоха вота си по интернет. Отчетени са и 41 недействителни бюлетини.

Така Евгени Диков става първият избран член от новия Висш съдебен съвет. Той влиза в бъдещия състав на ВСС с амбицията да промени тона. Оценката му за сега действащия Съвет е, че споровете са междуличностни, а не по въпросите на съдебната реформа. Според него, е време да се спре с кардиналните промени свързани със структурата на съдебната власт и да се акцентира върху модернизирането на наказателното законодателство. Като член на ВСС, от квотата на следователите, Евгени Диков се обяви и за пълноценно използване на техния капацитет. Той се позова на актуалното съотношение между следователи и разследващи полицаи в момента.

Нормалното е при 444 следователи и 1600 разследващи полицаи натоварването да бъде 75 процента за разследващите полицаи и 25 процента за следователите. В момента съотношението е 95 към 5. Което означава, че разследващите полицаи на година получават по 150 дела, което води към влошено качество и разсрочване във времето, а някои от следователите имат по 1 дело.

През следващите две съботи ще бъдат проведени изборите за представители във ВСС на прокурорите и на съдиите. И в двата случая ще има истински избори, защото кандидатите са в пъти повече от членовете, които трябва да встъпят в следващия състав на ВСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени