Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Речта на американския президент Доналд Тръмп в Рияд е една от водещите теми на международния печат днес.

Лондонският Файтнненшъл таймс пише, че президентът е направил обратен завой в сравнение с реториката от кампанията си по отношение исляма и не е засегнал темата за правата на човека.

Ню Йорк Таймс оценява, че ходът на Тръмп представлява скъсване с политиката на предшественика му Барак Обама, който сключи споразумение с Иран по отношение на ядрената му програма.
Изданието допълва, че тревогите за правата на човека не са надделели над търговските интереси. Саудитска Арабия ще инвестира 20 млрд. долара в инфраструктура предимно в САЩ.

Лос Анджелис Таймс анализира, че речта на Тръмп е предизвикала смесени реакции, включително и гневни, в ислямския свят.

По повод започващата визита на Тръмп в Израел Ню Йорк Таймс коментира, че усилията на израелския премиер Бенямин Нетаняху да покаже готовност да поднови мирните преговори с палестинците се посрещат със съпротива от министрите в собствения му кабинет.

Румънският министър на труда и социалните грижи подготвя най-голямото увеличение на заплатите, пише днес вестник Евениментул зилей и допълва, че част от държавните служители ще имат увеличение на заплатите с 200 процента.

 Министър Олгуца Василеску увери, че обявеното по-рано увеличение на заплатите ще се осъществи, а заплатите на военнослужещите поетапно до 2021 г. ще бъдат повишени с 200 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна