Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проследяването на картоните на онкоболните ще покаже дали са получавали лекарства с изтекъл срок на годност

Снимка: БНТ

Звеното "Антикорупция" повдигна вчера обвинения в безстопанственост на шефа на столичната Онкология д-р Валентин Ангелов. Според прокуратурата на лечебното заведение са нанесени щети за близо 2 милиона лева. Случаят, който обхваща периода 2013-2015 година, е свързан с обществени поръчки за лекарства. Разследващите са установили, че сключените през този период обществени поръчки са изрядни, но цените, на които са купувани онкомедикаментите, са били по-високи от тези в договора. Част от лекарствата са били с изтекъл срок на годност. Вчера стана ясно, че ще бъдат извършени проверки дали на пациентите са давани от тези лекарства.

Според Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, с връщането назад във времето и проследяването на картоните на болните, би могло да се установи дали наистина им са давани медикаменти с изтекъл срок на годност. Тя обаче каза, че за съжаление пациентите са безсилни и няма как да контролират това:

Толкова е абсурдно да очакваме от болния, който си носи душата под мишница, да контролира и това. Предполагам, че проследяването на картоните може да покаже дали са получавали такива медикаменти, защото всички лекарства си имат партидни номера и има по регулация достатъчно индикации за едни медикамент какво му е състоянието към момента. Предполагам, че това би могло да се докаже по начина, по който е било водено като някаква документация в болницата.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени