Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство

| обновено на 29.05.17 в 09:43
Снимка: Булфото

От днес до втори юни България е домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство. Конгресът се провежда за първи път у нас, като се очаква над 1000 делегати от цял свят да се включват. 

София става световна столица на виното. За най-важното винено събитие у нас пристигат представители на всичките 26 държави-членки на Международната организация на лозата и виното. Сред тях са представители на държавните власти, бизнеса, търговци, дегустатори и производители. 

На форума ще се вземат важни решения за политиката в сектора, а гостите ще могат да дегустират вино от различни региони на България. За страната ни този конгрес е шанс за реклама и търсене на нови пазари. България е шестият най-голям износител на вино в света. Конгресът ще бъде открит от министъра на земеделието Румен Порожанов.

Самият факт, че изпреварихме всички останали 10 държави и взехме домакинството, говори, че България върви в правилна посока на развитието на лозаро-винарския сектор, а именно създаване на нови лозови насаждения, изключително добра среда за инвеститори, не само от България, а и от чужбина. Износ, който всяка година се увеличава, а и този износ поддържа или увеличава своето качество, нямаме никаква и никъде рекламация на българска продукция – това са основните акценти, на които се набляга при избора на следващата страна – домакин, каза в "Преди всички" изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното – Красимир Коев

Коев каза още, че в момента плододаващите лозя в страната са 600 хиляди декара. Всяка година увеличението на лозята като количество в декари или като обновяване е между 10 и 12 хиляди декара. За последните години износът на вино се увеличава с около 2 милиона литра на година. Консумацията на вино на родния пазар варира между 110 и 120 милиона литра вино, като от тях само 5 милиона литра е чуждо.  

В звуковия файл можете да чуете интервю на Веселина Миланова с Красимир Коев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна