Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са очакванията от КСНС

Димитър Главчев, Румен Радев и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Президентът формулира много точно и ясно темата на заседанието "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". Чест му прави на него и екипа, който го съветва по националната сигурност, че това е въпросът, който е избрал за своето първо съвещание. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" генерал-майор Валери Лазаров, който е и професор в ЮЗУ:

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) на базата на закона от август 2015 година е съвещателен орган. Националната сигурност има твърди и меки аспекти. Ако в момента населението на България е 5 милиона и половина, използвайки интернет, всеки, който може да борави с него, е автор и за съжаление повече от населението са експерти по национална сигурност. Наистина с присъствието на председател на Народното събрание, премиер, министър на отбраната, на външните, вътрешните работи, финанси, ръководители на служби, началник на отбрана, има абсолютна представителност на изпълнителната власт, тоест ако едните функции са съвещателни, то оперативните и изпълнителните са на хората, които присъстват. Познавайки екипа, който работи с президента, и амбициите, виждам в този Съвет наистина стратегическо поставяне на въпроса за националната сигурност.

Проф. Лазаров добави още, че е крайно време националната сигурност да се разглежда многоспектърно, да се помисли за това как трябва да изпълним изискванията от Уелс:

Прав беше върховният главнокомандващ, когато каза, че политическата недалносвидност е виновна за лошото състояние на армията, но аз бих добавил и че политическото безхаберие в последните 28 години доведе до това състояние на твърдите и меките аспекти на националната сигурност. Сега кърпим един или друг сектор, вместо да имаме обща и ясна последователна стратегия. Трябва всеки да си преодолее егото, за да може наистина да има последователност и приемственост в решенията и наистина да има промяна. Това, което категорично не приемам и неведнъж съм го изтъквал, е как допуснахме в това състояние цяла Европа и цял свят да ни се чуди на безумните решения, които взехме за Закона за досиетата. Да приравняваш Шесто управление доносници с външното разузнаване, хората, които са рискували живота си за разузнаването, за държавата, е просто безумие.

Цялото интервю с генерал-майор Валери Лазаров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна