Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любими романи от различни времена

от 19 до 23 юни, от 0.20 часа

БНР Новини
Снимка: Теодор Иванов

Тази седмица „Запазена марка Радиотеатър“ ви предлага драматизирани романи. Избрахме любими книги от различни времена.

Понеделник, 19 юни – Чуйте радиоверсията на „Златният храм“ от Уилям Голдмън – един роман за любовта и приятелството, една настолна и любима книга, която много хора препрочитат неведнъж в младостта си. Автор на драматизацията е Мария Громова. Постановката е на Люба Карабойчева. Участват артистите: Ивайло Герасков, Пепа Николова, Георги Кадурин, Силвия Братанова, Милена Гераскова, Георги Мамалев, Йорданка Попова, Стефан Германов, Венелин Пехливанов, Георги Стефанов и Георги Костов.

Вторник, 20 юни – Имате възможност да чуете „Животът е пред теб“ от Емил Ажар. Писателят с много имена – Емил Ажар, Ромен Гари и други псевдоними, а всъщност е роден като Роман Кацев. Той е от руско-еврейски произход. И е единственият, който два пъти е получавал престижната литературна награда „Гонкур“ – веднъж, през 1956 година като Ромен Гари и за втори път – през 1975 година като Емил Ажар. Известно е, че Гонкур не се присъжда два пъти на един и същ автор. Вторият Гонкур е тъкмо за романа „Животът е пред теб“. Истината за литературните му превъплъщения излизат наяве около половин година след смъртта му. Той слага край на живота си през 1980 година. А през 1981 г. синът и издателят му решават да публикуват предсмъртната му изповед „Животът и смъртта на Емил Ажар“, написана през 1979 г. Той пише: Всичко може да се обясни с депресия. Но в моя случай, трябва да се има предвид, че тя продължава, откакто съм възрастен човек, и именно тя ми помогна да стана известен писател. Пише също: Добре се позабавлявах. Благодаря и сбогом!…
Автор на драматизацията и постановката на „Животът е пред теб“ е Мария Ганева. Участват артистите: Нина Стамова, Станислав Кертиков, Мирослав Косев, Илия Добрев и Цветана Балийска.

Сряда, 21 юни – Можете да слушате „Гроздовете на гнева“ – радиодраматизация по романа на Джон Стайнбек. Автор на драматизацията и постановката е Лико Йосифов. Участват звездните гласове на Апостол Карамитев, Иван Кондов, Асен Миланов, Домна Ганева, Николай Бинев, Енчо Багаров, Георги Георгиев-Гец, Георги Гайтаников, Светослав Карабоиков, Росица Данаилова и др.

Четвъртък, 22 юни – „Обикновена история“ – от Иван Александрович Гончаров. Не кой да е Гончаров, а авторът на безсмъртния роман „Обломов“. „Обикновена история“ е първият му публикуван роман. Това се случва през 1847 година. А след това Иван Александрович Гончаров се превръща в безспорен класик на руската и световна литература.

Петък, 23 юни – Тази седмица „Запазена марка Радиотеатър“ завършва в петък с „Ръжда от кръв“ – от Веркор. Това е псевдонимът на френския писател Жан Брюлер, роден в Париж през 1902 година. Той е белетрист, художник, илюстратор, деец от Съпротивата. Творчеството му е със силно изразен хуманистичен и антивоенен патос. Автор с ярка антифашистка позиция.

Това са нашите предложения за тази седмица. Пожелавам ви приятно слушане!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени