Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли законопроекта за българския жестомимичен език

"Воля" гласуваха "за" проекта на социалистите

Снимка: БГНЕС
Законът за българския жестомимичен език не мина в пленарната зала на Народното събрание на първо четене. Текстовете предвиждат задължително осигуряване на превод за хората с увреден слух в институциите, както и помощи за деца с увреждания на сетивата.

120 хиляди души у нас са с увреден слух, а 50 хиляди, според вносителите от БСП, използват жестомимичен превод и законодателство е нужно заради съществуващите от години проблеми в интеграцията на засегнатите.

От ГЕРБ не видяха как законът ще обучава хората на жестомимичен език, като отчетоха и липсата на яснота за помощите, които хората ще получават за преводачи. Голяма част от текстовете дублират и други закони, казаха от ГЕРБ, затова нарекоха имитация закона и се въздържаха при гласуването. От "Обединените патриоти" също се въздържаха. БСП обаче отхвърлиха всички твърдения на ГЕРБ и нарекоха партиен егоизъм отказа от подкрепа. 
От левицата поискаха промените да станат факт между двете четения. Ако беше гласуван законът на БСП, щеше да донесе признание за съществуването на български жестомимичен език, а около 400 деца в общообразователните училища можеха да имат преводачи. ДПС подкрепиха БСП, но с критика, а от "Воля" гласуваха "за" проекта на социалистите.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна