Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезание по мислене помага на децата да разчупят рамките

Район "Надежда" бе домакин на най-мащабното междуучилищно състезание по мислене. Партньори в подготовката на задачите бяха представители на МЕНСА България. Целта е събитието да популяризира инициативата „Час по мислене“ и приложението му в училищната учебна програма.

В днешното мисловно състезание участие взеха осем отбора с по осем деца, представители на шестите класове от всички училища в район „Надежда“. Те трябваше да размишляват над различни въпроси, като например „Какво ни помага да развиваме и поддържаме мозъка и мисленето си в отлична форма?“

Боян Байчев, член на МЕНСА България, коментира пред Радио София как това състезание развива логическото мислене у децата и по какъв начин им помага в живота. По думите му целта е децата да започнат да излизат от рамките, които са им наложени от родителите или обществото, или те сами са си наложили.

Наталия Ботева, зам.- директор на 54-то СОУ „Св. Иван Рилски“ посочи, че „Часът по мислене“ е изключително нужен, тъй като много се говори за функционалната неграмотност - учениците могат да прочетат, но не разбират какво е написано. Децата възприемат много добре "Часа по мислене", тъй като всичко, което не е свързано с учебния материал, тях много ги въодушевява.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна