Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров настоява кризата между Катар и арабските страни да бъде разрешена с диалог

Мохамед бин Абдул Рахман ал Тани и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще направи всички възможно, за да се постигне съгласие между Катар и арабските страни, които скъсаха отношения с него. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на срещата си с катарския първи дипломат Мохамед бин Абдул Рахман ал Тани.

Поддържаме контакт с мнозинството от участниците в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори между президента на Руската федерация и колегите му в региона. Всичко, което Русия може да направи при съгласие и при заинтересованост от въвлечените страни, ще се постараем да го направим, посочи Лавров.

Руският външен министър също призова за преговори за разрешаване на дипломатическата криза. По принцип не се намесваме нито във вътрешните работи на други държави, нито в двустранните отношения между тях. Но не може да ни радва, когато отношенията между партньорите ни се влошат, обясни Лавров. Той настоя за преки разговори между страните и подчерта, че в Близкия изток е необходимо успешно сътрудничество между държавите, за да има ефективна борба с тероризма.

Катарският външен министър посочи, че Доха е ангажирана с разрешаването на кризата с диалог. Според  Мохамед бин Абдул Рахман ал Тани Съветът за сътрудничество на арабските страни от Персийски залив е подходящ за подобни разговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна