Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с Катар влияе в световен мащаб - интереси в енергетиката

В последния брой на свързаното с близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ списание Rumiyah Мagazine екстремистите отправиха нови заплахи към държавите от Балканския полуостров, обещавайки да обезглавят „неверниците“ в сръбските, хърватски и други мюсюлмански територии в региона.
В статия, озаглавена „Балканите: Кръв за враговете и мед за приятелите“, джихадистите уверяват, че не са забравили за страданията, на които сърби и хървати са подложили мюсюлманите в периода на 1992-1995 г., когато бушуваше войната в Босна и Херцеговина. Всички предатели на „ислямската вяра в Босна, Сърбия, област Санджак, Албания, Косово и Македония ще бъдат „ликвидирани“ със „саби и кинжали“, бе заканата, отправена от терористичната организация, която подчертава, че съвсем "не е забравила Балканите, но досега е била прекалено ангажирана с борба в други конфликтни точки".

Темата за опасността от екстремистки действия на Балканите намери широк отзвук в средствата за масова информация, включително в държавите, към които бяха отправени най-големите заплахи – Хърватия и Сърбия. По тази тема нея търсим един от най-ерудираните арабисти в България - проф. Владимир Чуков.

ИДИЛ има много медии. Ромия идва от ром – Византия, лошите вярващи. Статията, ако бе излязла преди две години, бих бил по-впечатлен. Гръбнакът на пост югославския контингент е Югославия. Причината е информация, че шефът на албаноговорящия контингент в Югославия е бил убит. Материалът е заплаха за отмъщение на нещо, което се разпада. Логично е инстинкта за омъщения при жертва на високо равнище да е по-активен.

Кризата с Катар ще повлияе в световен мащаб, смята проф. Чуков. Катар е третата страна по износ на газ. Там са съсредоточени големи пари. Саудитска Арабия е най-голям износител на петрол и неслучайно президентът Доналд Тръмп направи посещение там и подписа милиардните договори, което предизвиква напрежението в региона, смята проф. Чуков.

Според него ИДИЛ в Иран са пет човека, които са радикали. Авторите на атентатите в Иран са привърженици на идеологията, които са се присъединили към нея.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна