Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стоянов: Стенограмата за КТБ показва, че решението вече е било взето

| обновено на 13.06.17 в 07:47
Снимка: БГНЕС

Стенограмата за Корпоративна търговска банка (КТБ) е малко разочароваща като съдържание – не е трилърът, който разчитахме да прочетем, но определено има крилати фрази в нея. Това каза в предаването "Преди всички" журналистът Николай Стоянов от проекта "КТБ – файлс". 

В тази стенограма липсват много технически детайли, както и неща, които се обсъждат – вече решението е взето, обясни журналистът с уточнението, че ликвидната криза в банките е в края на работната седмица преди въпросната дата, когато е провеждан този разговор

Това, което ме изненада, е начинът, по който се говори – в един прав и откровен текст за това как да се отклони вниманието, т.е. има реплики от различни участници, добави журналистът, като посочи, че като цяло въпросният разговор, който стенограмата разкрива, се движи от три лагера участници – управляващи, опозиция и Централна банка, като всеки от тях отказва да поеме каквато и да е отговорност и я прехвърля едва ли не с контразаплахи към другите страни.

Затова и журналистът определи водения диалог в стенограмата като опит за минимализиране на щетите, но и опит да се извлекат дивиденти, предвид предстоящите избори тогава. 

В конкретния случай при толкова разкрита информация около казуса КТБ и при толкова силен обществен интерес към темата, а и след като имаше конкретни законодателни промени, които извадиха на публично достояние дори личните авоари на хиляди граждани в тази банка, които са имали над гарантираните, например – след като държавата е направила толкова усилия да покаже някаква прозрачност, то да крие разговорите на лидерите на политически партии зад нейната съдба, е малко прекомерно, добави Стоянов. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Николай Стоянов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна