Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чернева: Имаме потенциал да помогнем отношенията между Брюксел и Анкара да се нормализират

Снимка: БГНЕС

България има известен потенциал да направи пробив в посока на нормализиране на отношенията между Европейския съюз и Турция. Това заяви в предаването "Преди всички" Весела Чернева, директор на софийския офис за Европейския съвет за външна политика, по повод визитата на премиера Бойко Борисов в Анкара:

Има потенциал дотолкова, доколкото отношенията между българския премиер и турския президент са доста по-добри, отколкото на повечето европейски лидери с Турция.

Премиерът Борисов беше първият европейски държавен лидер, който посети Турция след опита за преврат миналата година, което Анкара помни. Тогава турското правителство се чувстваше изоставено, изолирано от Европа,
припомни Чернева.

Според нея няма проблем по отношение на евентуален мигрантски поток от Турция, тъй като споразуменията между Брюксел и Анкара и това с България работят много добре:

Ние виждаме над 70% намаляване на броя на нелегално влезлите в България само за първите четири месеца на тази година в сравнение с миналата, така че не мисля, че сделката по миграция е нещо, което е въпрос на тревога в този момент.

Турция много би желала да модернизира своето митническо споразумение с ЕС
, добави Чернева, като поясни, че по този начин южната ни съседка ще увеличи търговските си връзки със страните от Съюза, а България е входът на Турция към страните от Западна Европа, а и като страна - членка би участвала в евентуални преговори за разширяване на това споразумение.


Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени