Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк е против идеята за създаване на общи Европейски сигурни облигации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложението за създаване на нов клас Европейски сигурни (безопасни) облигации може да се разглежда като "стъпало" към обединяване на държавния дълг на еврозоната, предупреди управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

През миналия месец Европейската комисия представи предварителен документ за задълбочаване на икономическия и паричен съюз, като една от предложените в него идеи е за създаването на европейска безопасна ценна книга, която може да помогне за намаляване на уязвимостта на еврозоната от дългови кризи в бъдеще.

Вайдман заяви във Франкфурт, че създаването на Европейски сигурни облигации би могло да се възприеме като стъпка към цялостни общи еврооблигации.

Трябва да се има предвид, че икономиката и финансовите пазари на еврозоната са сходни по размер с тези на САЩ, но единният валутен съюз не емитира общ федерален дълг. По време на неотдавнашните дългови кризи в Блока, излагането на националните банки на техните собствени правителствени дългове засили волатилността и трусовете на финансовите пазари.

Правителството на Германия и централната банка в лицето на Бундесбанк обаче многократно отхвърлиха усилията за обединяване на дълга на 19-те страни, споделящи еврото, като редица официални немски представители предупредиха, че подобни стъпки биха били неоправдани, без да има общо министерство на финансите в рамките на еврозоната.

Йенс Вайдман посочи, че т.нар. "Европейски сигурни облигации" би трябвало да бъдат изградени от участниците на финансовите пазари, а не от официална европейска институция.

По време на емитирането на нови държавни облигации би било по-лесно те да се разделят на такива от старши и от младши порядък, като е разумно да се удължи матуритета (срока на падеж) на т.нар. "младши облигации", предложи шефът на Бундесбанк.

Вайдман също така заяви, че ЕЦБ рискува да се окаже под политически натиск за запазване на настоящата прекалено разхлабена парична и лихвена политика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени