Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България се нуждае от реформи, категорични са анализаторите

Кънчо Стойчев: Идеята, че у нас нещата не вървят добре поради типа избирателна система, е невярна

Има опасност мажоритарни избори в предложения вариант да разпаднат държавата, смята Калоян Методиев

В България 75-80 процента от вота е мажоритарен и не бива да говорим за мажоритарната избирателна система в бъдеще време, подчерта в ефира на "Хоризонт" социологът Кънчо Стойчев в коментар по повод внесения от ГЕРБ законопроект за промени в Изборния кодекс:
 

Мажоритарни избори има в България вече – няма нужда в бъдеще време да го говорим – ние мажоритарно избираме президент, ние мажоритарно гласуваме на местни избори и даже на парламентарните избори имаме мажоритарен компонент. Ако вземем всички три вида избори, можем да кажем, че в България нещо от типа на 75-80 процента от гласуването е мажоритарно.

Това нещо ни е довело "да цъфнем и да вържем", попита риторично Стойчев и подчерта:

Идеята, че в страната нещата не вървят добре поради типа избирателна система, е възможно най-глупавата и невярна идея.

Анализаторът допълни, че инициаторите на референдума, който съдържаше въпрос за въвеждане на мажоритарна система в два тура, всъщност са подвели гласоподавателите и лансират идея за избирателна система, която не се прилага никъде в света:

Системата, която се предлага, е глобално нововъведение – в този ѝ вид тя не съществува по никакъв начин.

Второ – приложена в този ѝ вид, това ще доведе до максимум три партии в парламента, със страшни изкривявания.

Политологът Калоян Методиев, който също се включи в разговора, подкрепи тезата на Стойчев, като допълни:

Не само, че няма да решат нищо, но има опасност едни мажоритарни избори в предложения вариант да разпаднат държавата. Буквално – на криминални елементи, на етнически анклави, на всичко негативно, което може да се сетите.

В този смисъл законопроектът на ГЕРБ е един абсурд, беше категоричен анализаторът, допълвайки:

И мисля, че той няма да бъде приет във вида, в който е предложен.

ДПС, които заявиха, че няма да подкрепят проекта за въвеждане на мажоритарен вот, в момента си играят с ГЕРБ и се опитват да дестабилизират коалицията, смята Методиев.

Мисля, че това, което се случва в момента, е едно губене на времето на обществото с едно фалшиво задоволяване на обществените интереси, коментира още политологът във връзка с внасянето на проекта:

Никой от гласувалите на референдума, според мен, не гласува с идеята да се върви към по-лошо. Гласува се с идеята, поради една или друга причина, да се накаже този политически елит, да се промени нещо радикално, но това беше по-скоро едно ирационално чувство.

Кънчо Стойчев също смята, че хората са гласували най-вече за промяна в политическия елит и в начина на правене на политика у нас, а не толкова за използване на мажоритарна избирателна система:

В референдумите и в социологическите проучвания какъвто и въпрос да зададеш, винаги ще имаш отговор, но отговорът много често е на друг въпрос, а не на този, който си го задал.

И в този смисъл колегата е съвършено прав – българският народ трябва да бъде чут в автентичното, което казва – че не е доволен от управлението и управляващите, и цялото общество наистина трябва да се замислим. Ние знаем пунктовете, в които хората не са доволни, и да тръгнем да оправяме тези пунктове. 

Анализаторите подчертаха значението на проблема за корупцията, наследството на прехода и ниското качество на законодателството у нас. 
По темата КТБ и разсекретената стенограма от заседанието при президента, свързано с проблемите в банковата система през 2014-а, те подчертаха, че е време да се проведе разговор за отговорността на всички институции, а не само на собственика на банката за нейния фалит. България се нуждае от реформи, бяха категорични анализаторите.
 

Цялото интервю с Кънчо Стойчев и Калоян Методиев може да чуете от звуковия файл .

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от