Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Капитанова: Въпреки отлагането референдумът в гърменското село Марчево ще се проведе

| обновено на 16.06.17 в 10:39
Снимка: БГНЕС

За неопределена дата се отлага местният референдум в гърменското село Марчево, чрез който хората там трябва да се изкажат по проблема с незаконните постройки в т.нар. "ромско гето" - квартал "Кремиковци". Това потвърди в предаването "Преди всички" кметът на Гърмен Минка КапитановаДопитването засяга изработването на Подробен устройствен план и правомощията на Общинския съвет да разреши жилищно строителство в района с незаконни ромски постройки. Няколко пъти през годините имаше протести на жителите на село Марчево срещу живеещите в  квартал "Кремиковци" роми. 

Отлагането на допитването, насрочено първоначално за неделя, се налага заради липсата на одобрени изборни книжа и бюджет за провеждане на процедурата  и обжалване от страна на Общинския съвет на Гърмен. Административният съд в Благоевград вече се произнесе по жалбата на съвета, като я отхвърли като процесуално недопустима, но съдебното решение може да се обжалва пред по-висока инстанция.
Кметът на Гърмен беше категорична, че въпреки отлагането референдумът ще се проведе:
Ще бъде проведен референдум, но трябва да изтекат всички процедури, които са в ход - това е обжалването на по-висша инстанция, и да се насрочи една нова дата, която да бъде съобразена с всички необходими срокове за провеждане на референдума. 

Ние почти всички сме сигурни какъв ще бъде резултатът от референдума, но референдум ще се проведе, подчерта Капитанова, допълвайки, че резултатът от референдума ще бъде положителен - "за" отхвърляне на изработването на ПУП за местността:
 Хората от село Марчево ще гласуват да не бъде изработван такъв Подробен устойствен план, но в същото време Законът за устройство на територията  е предхождащ референдума, а това означава, че процедурата няма как да бъде спряна. 
Дали да има Подробен устойствен план ще реши Общинският съвет, отбеляза Капитанова, като обясни:
Мисля, че няма как да се спре един закон да действа  -  дали ще бъде общ Подробен устройствен план или пък ще бъде индивидуален  - от всеки собственик на парче земя, което притежава -  мисля, че това не може да спре гражданите, които имат законно закупена земя там. 
Опасенията са, че ако има ПУП, хората с незаконни къщи ще могат да си построят законни, но докато го направят, те остават в незаконните си постройки, защото Общината няма къде да ги настани. Минка Капитанова не отрече, че напрежението в селото заради този казус остава, но каза, че Общината може да действа единствено по законово разрешения начин и според възможностите си. Ние нямаме общински жилища и няма къде да настаним тези хора, потвърди още кметът. Тя допълни, че тече процес на узаконяване:
В момента някои от самите жители на квартал "Кремиковци", тези, които имат закупена земя, по-миналата година събориха техните постройки - имаме две процедури, които са започнали абсолютно по закон и те са завършени с окончателно издадено разрешително за строеж. Това означава, че може да се започне. Това е един бавен процес, който няма как да се разреши в рамките на месец или една година. 

Минка Капитанова посочи, че опасенията, че в момента се извършва незаконно строителство в квартала, са неоснователни:

Периодично се правят проверки. Няма такова нещо. Не знам за кое визират допълнително строителство, мисля, че ние сме правили многократно проверки, нямаме такава информация.

Кметът призова тези жители на квартал "Кремиковци", които имат законно закупена земя, да започнат законна процедура с всички необходими строителни книжа - да съборят колибите и да се започне законно строителство. 
Капитанова каза още, че трябва също да се реши дали да се продължи продажбата на останалата общинска земя, за да се реши казуса - дали някои ще останат там, а другите, които нямат земя, да се ориентират постепенно да търсят друго място за настаняване. 
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна