Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Костова: Съдиите гласуваха по съвест и убеждение, без външни влияния и внушения

Снимка: БГНЕС

В коментар в ефира на "Хоризонт" по повод вота, който проведоха съдиите, за да изберат своите представители в следващия Висш съдебен съвет, съдия Капка Костова, която е бивш член на ВСС, заяви, че организацията на гласуването е била изключително добра и не е създала никакви проблеми:

Трябва да кажем, че организацията беше изключително добра, не създаде абсолютно никакви проблеми. В момента, в който се видя в събота, че е по-добре да има втора кабина за гласуване, тя беше осигурена в рамките на половин час, документално всичко беше наред, комисиите работиха перфектно, нямаше никакви проблеми във връзка с организацията. Електронното гласуване – също.

Съдия Костова подчерта, че тези избори са важни, защото съдиите са припознали процедурата като добрия начин за подбор на представители в Съвета:

Изборите показаха няколко неща, те в известна степен са уникални, не само защото за първи път съдиите избираме пряко нашите представители във ВСС, но и защото избирателната активност, която беше 86 процента - средно от двата дена, показа че това е начинът, който съдиите припознават, за да изпратят свои колеги във ВСС. Освен това, резултатите от изборите също позволяват няколко констатации и според мен първата от тях е, че съдиите наистина гласуват по съвест и убеждение, без наличие на външни влияния и внушения, без податливост…

И в едно друго отношение е уникален този избор, защото за първи път петима върховни съдии са членове на ВСС - никога не се е случвало такова нещо, имало е дори състави на Съвета, в който не е имало и един.

Очевидно колегите заложихме на авторитети, показахме, че искаме друго ниво на общуване в този ВСС, не като в предишния. Очевидно внушенията за необходимост от регионално представителство са преценени от съдийската общност като несъстоятелни, подчерта още съдия Костова и изрази надежда, че в следващия ВСС няма да има грозно противопоставяне, а избраните до момента представители ѝ дават основание да смята, че това ще е така.

По отношение на писмата с препоръки за гласуване, които се коментираше, че са разпращани до съдиите преди вота, Капка Костова отбеляза, че не смята, че те са повлияли, така че да направят избора нелегитимен:

Ако е имало такива, обсъждаха се между нас, някои ги показваха - доколко това са оригиналните и дали са достоверни. Знаете ли, не се впечатлихме особено. Имаше някакъв коментар между нас в първата част на Общото събрание предишната събота, когато се събрахме, и в крайна сметка всеки си каза. След гласуването ще се разбере, дали това действително е сериозно и дали в някаква степен въобще е повлияло на съдиите, очевидно по никакъв начин не им е повлияло.


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна