Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходим ли е нов референдум за типа избирателна система

Чисто мажоритарни избори в два тура биха бетонирали статуквото, смята политологът Петър Чолаков

Снимка: БГНЕС

Идея за провеждането на нов референдум, с който българските граждани да посочат каква точно промяна на избирателната система искат, обяви пред медиите председателят на парламентарната комисия по правните въпроси и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според него нов, по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация, дори логичният вариант на действие. Кирилов уточни обаче, че провеждането на нов референдум не е обсъждано в парламентарната група на ГЕРБ и няма решение на управляващата партия за това. Промените в избирателната система обаче са достатъчно сложен въпрос и няма как да  ги подминем само със зададения на проведения на шести ноември референдум въпрос „за или против мажоритарният вот“, коментира Кирилов. По думите му, ако се направи ново допитване, може да се поиска по детайлно становище на избирателя - не само дали одобрява стопроцентово мажоритарната система, а какво е мнението му за другите изборни системи.

Темата коментира в ефира на „Хоризонт“ политологът Петър Чолаков, който не се нае да прогнозира дали ще се стигне до нов референдум, но отбеляза, че разчита водените дебати като „тестване на почвата“ и очаква да има промяна избирателната система:

Независимо дали ще се стигне до референдум - да се направи едно ново допитване какво точно иска суверенът като вариант на избирателната система, но ще има реформа на избирателната система, подчерта Чолаков и поясни, че има няколко варианта:

Единият вариант, който е доста възможен – да видим сегашната избирателна система, но с някакви промени.

Друг вариант, който се споменава много от редица колеги, които са привърженици на него, е въвеждането на смесена избирателна система или т.нар. немски модел.

Анализаторът подчерта, че е добре да има сериозен дебат по темата за типа избирателна система и мажоритарния вот:

Бих оценил позитивно идеята на председателя на правната комисия - на господин Кирилов, да има още по-сериозен дебат върху тази тема, защото, според мен, обществото като че ли по-скоро е готово да реагира и реагира - не бих казал първосигнално, но много лесно се подава на внушенията като тези, които бяха споменати преди това във връзка с последния национален референдум, че мажоритарна система ще разбие статуквото и така нататък - когато в действителност резултатът по-скоро би бил обратен - чисто мажоритарна избирателна система в два тура би бетонирала статуквото.

Анализаторът посочи още, че е очевидно е, че има много сериозни настроения в обществото за промяна в Изборния кодекс, което се отчита от партиите:

Има сериозен обществен интерес, насочен по посока на реформа на избирателната система, има такива създадени очаквания, това показа и последният национален референдум от 6 ноември миналата година, така че поради тази причина ГЕРБ продължават, а и други политически партии, между впрочем, да поставят на дневен ред тази тема за реформа на избирателната система.

Чолаков отбеляза още, че мажоритарната избирателна система би била „изгоден“ вариант за големите политически партии:

Разбира се, че е в интерес на големите политически партии. Първо, мажоритарна избирателна система в чист вид, това, което беше законопроектът на ГЕРБ, облагодетелства големите политически партии. На първо място ГЕРБ, БСП, вероятно и ДПС, макар че тук могат да бъдат изразени някои съмнения - видяхме, че в последна сметка ДПС гласуваха против законопроекта на ГЕРБ.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна