Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DMS 17 777:

7,5 милиона дарителски смс-а за 10 години

Снимка: dmsbg.com
През 2017 година се отбелязват 10 години от старта на DMS 17 777 - единен дарителски номер в България. За този период през платформата са изпратени около 7,5 милиона дарителски смс-а, в подкрепа на различни каузи. За миналата година над 100 000 лева са дарени онлайн - това са около 10% от средствата,които се даряват през DMS.

Единен дарителски номер - DMS 17 777 е платформа за набиране на средства със смс-и и онлайн, в подкрепа на хора, организации и институции. Дава възможност за достъп на техни кампании до системата, при равни условия и единна цена за един смс. Осъществява се от Български дарителски форум и Фондация „Бикоуз“, в партньорство с мобилните оператори и банки.

DMS платформата стартира през месец май 2007 година с 4 кампании. Започва с кампании за защита на животните, нови клетки в зоологическата градина в София, с подкрепа за разрушаващите се църкви в малки населени места. Към момента активните кампании са 92, а за целия 10 годишен период са подкрепени над 700 кампании. Според проучване на" Алфа рисърч“, близо 78% от хората, направили дарение през 2016 година, са го направили именно чрез смс, сподели Елица Баракова от Фондация „Бикоуз“.

 DMS e вероятен модел на това, какво може да бъде нашето общество. Модел с ясни правила , механизми и прозрачност. И  заедно с участието на всички, нещата могат да се случват, отбеляза Красимира Величкова от Български дарителски форум.

Повече за дейността на платформата през тези десет години - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени