Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Паси: На срещата на върха на ЕС темата за Брекзит, макар и невключена, е основна

В Брюксел започва двудневната среща на високо равнище на страните-членки на ЕС

В Брюксел започва двудневната среща на високо равнище на страните-членки на ЕС. На редовното заседание на Европейския съвет днес се очаква лидерите да обсъдят теми като "Сигурност и отбрана", "Миграция" и "Външни отношения", а утре премиерите на Естония, България и Австрия ще обявят приоритетите на председателството на Съвета на ЕС след юли тази година.

Министър Лиляна Павлова вече открои пет приоритета на председателството ни – икономически растеж и работни места; енергиен съюз и промени в климата; социален стълб; сигурност и правосъдие; ЕС като глобален фактор на световната сцена. България ще обърне особено внимание и на европейската перспектива на Западните Балкани, сътрудничеството в Черноморския регион и кохезионната политика.

На започващия днес Европейски съвет обаче темата за Брекзит, макар и да не е включена в дневния ред, е основна, каза в "Преди всички" Гергана Паси, президент на ПанЕвропа България:

Основната тема, в която има една много сериозна интрига, защото в началото на тази седмица официално започнаха преговорите по напускането на Великобритания от ЕС. Тереза Мей със сигурност отива с отслабен електорален мандат в Брюксел. След изборите това ще бъде нейната първа поява довечера на вечерята, на която в неформален порядък тя ще бъде изслушана по някои от ключовите, начални въпроси. Ако тя постави на масата най-общите принципи на правата на европейските граждани във Великобритания и британците в ЕС, това може да се окаже най-лесният въпрос в решаващата начална фаза.

Гергана Паси заяви още, че във фокуса на Съвета ще бъде и темата за миграцията, както и структурираното партньорство в областта на отбраната. Тя каза още:

Очаквам един въпрос, който като че ли не крие интрига от гледна точка на заключенията, но има отношение към нас, и той е свързан отново с Брекзит. Той е свързван с решаването на въпроса как ще бъдат предислоцирани агенциите на ЕС, които в момента се намират във Великобритания. Става въпрос основно за две агенции – Европейската агенция за лекарствата, а другото е банковият орган на Европа. Конкретно по лекарствената агенция ние имаме желание и сме направили заявка да бъдем домакин, което е една голяма хапка. Въпросът е българското правителство какви условия може да даде.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Лора Търколева с Гергана Паси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна