Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биофийдбек - контролирай тялото си

Снимка: pixabay.com
Биофийдбек е метод, който позволява на човек да се научи да повлиява своите физиологични процеси, за да подобри своето здраве и постижения. Информация за физиологичните процеси се връща към човек, като по този начин се изостря вниманието му към тях и той се научава да ги контролира съзнателно.

Биофийдбекът метод, който се използва за терапия на болести като хипертония, сърдечни проблеми, проблеми с дишането, болки в гърба, мигрена, соматични разстройства, неврологични заболявания, тикове, проблеми със съня и др. Но той  се използва и за тренинг на здрави хора: на спортисти, полицаи, пилоти, военни, бизнесмени, шофьори, студенти и ученици. Биофийдбек се прилага по цял свят от лекари, психолози, здравни и социални работници. Този метод е немедикаментозен, при който умът се учи да функционира по-ефективно, казва психотерапевтът Десислава Попова. 

Освен че усилва невронните връзки, този метод създава нови такива, както и увеличава умствената  издръжливост, допълва психотерапевтът. 

От скоро и у нас има специалисти, които прилагат биофийдбека, както и асоциация на тези специалисти. Лекарите, които практикуват този метод, са на мнение, че той се превръща в продължение, допълнение на нашите сетива благодарение на напредъка на медицината и техниката.

Още за този метод - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени