Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лозан Митев: Елитният спорт трябва да облагородява със своето зрелище обикновения човек

3
проф. Лозан Митев
Снимка: БГНЕС

С демонстративни състезания по голф, катерене, плажен волейбол, ролери и традиционното посрещане на щафетата със символичния Олимпийски огън на 24 юни в Националната спортна академия "Васил Левски" беше отбелязан Международният олимпийски ден и Денят на българския олимпиец.

В България е възприета идеята всяка спортна организация и всяко населено място, което има уважението към олимпийските принципи и идеали, да проведе свои символични спортни прояви като изява на духа на олимпизма, заяви пред Радио София проф. Лозан Митев - преподавател по "История на спорта" във висшето спортно училище.
По думите му Олимпийските игри трябва да бъдат притегателен център от нравствено и духовно естество, защото в противен случай населението на Земята започва "да се дезинтегрира от спорта като цяло":

Елитният спорт, ако не е носител на ценности, ако няма мисия в себе си да облагородява със своето зрелище, със своята изява обикновения човек, той остава сам със себе си и постепенно губи социално признание. Поради тази причина МОК прие "Програма 2020", в която много ясно се очертава политиката на насърчаването и развитието на олимпийските ценности и идеали в спорта.

За олимпизма като идея, за неговите идеали и за бъдещето му може да чуете повече от разговора на Кръстина Иванова с проф. Лозан Митев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна