Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Мирчев: Искаме комисия за НДК, защото говорим за огромен корупционен скандал

Стоян Мирчев
Снимка: БГНЕС

Целта на анкетната комисия за НДК е да се разбере какво става, тъй като и двете страни говорят за корупция. Така Стоян Мирчев от БСП коментира в предаването "12+3" предложението на Корнелия Нинова за създаването на такава комисия

Защото една от ролите на Народното събрание, освен законодателна, е и контрол на Министерски съвет и на съответните министри, а тук говорим за един огромен по мащаб корупционен скандал, в който са намесени Лиляна Павлова и управляващите. Плюс това Народното събрание трябва да изпълни своите конституционни задължения. Да направим тази анкетна комисия и да разберем за какво става въпрос. Защото от една страна имаме господин Боршош, който директно каза, че върху него е оказван натиск за определени поръчки, от друга страна е министър Павлова, която също намеква за корупция. Т.е. тук говорим, и двете страни, за един голям корупционен скандал. Да не забравяме, че министър Павлова, с бивши нейни решения, които е взимала като министър на регионалното развитие, също имаше големи корупционни скандали. Вече тук можем спокойно да кажем за една корупционна патология, която витае около госпожа Павлова.

Стоян Мирчев заяви,че проблемите с НДК са много отдавна и така той отговори на въпроса защо по времето на Деница Златева не се е говорило за корупция: 

Госпожа Деница Златева, както и госпожа Павлова, не отговарят за НДК, а отговарят за цялото европредеседателство. НДК е част от този процес. Госпожа Златева за крайния срок, в който е отговаряла, се е занимавала с много теми. И както самият господин Боршош каза, в момента се упражнява корупционен натиск върху него. И върху решенията, които сега трябва да вземе. Т.е. корупцията, която се канят тепърва да материализират, за това става въпрос. Че има затруднения и че всичко е объркано около председателството, това го каза госпожа Златева още в началото, когато пое този ресор и самото признание на Борисов, когато я покани да продължи да отговаря за това в неговото правителство. показва, че тя е заварила един, ще го нарека направо, батак, който се е опитала да го оправи. В момента, в който ГЕРБ поеха юздите отново, батакът отново започна да се задълбочава и корупционните сделки отново дойдоха на дневен ред.

Мирчев обясни и защо специалистите са подали сигнал до гласния прокурор с искане за проверка, след като такава вече тече: 

Ние можем да искаме проверка и по други въпроси, свързани с НДК, различни от тази проверка, която тече в момента. Ще станат ясни подробностите буквално до един ден. 

Стоян Мирчев обясни, че БСП ще участва в евентуална анкетна комисия за новите изтребители: 

Ние ще участваме в работата на анкетната комисия. По принцип сме против създаването й, тъй като мнозинството е решило, ние ще участваме в работата на самата комисия. 

Мирчев каза и какво очаква от работата й: 

Нека не забравяме, че всичко е подготвено пак от правителството "Борисов" 2 и от неговия министър Ненчев. В момента се опитват да се въвлекат по някакъв начин във война с президентството, което е напълно нелепо и тук пак аз усещам леки корупционни моменти поради простата причина, че още по времето на правителството "Борисов" 2 се говореше колко са хубави 12-ата ръка изтребители Ф-16, защото те са отпаднали фактически от скандал, за който говорим, защото са останали само "Юрофайтър" и въпросните шведски изтребители. И в момента започва един голям натиск, включително си мисля, че господин Борисов е леко уплашен от това, че има политик в българската реалност с рейтинг, който е доста по-голям от неговия, който все пак е истински генерал и това изкуствено в момента скандализиране на обществото се прави точно с тази цел - да се удря върху рейтинга на президентството.

Интервюто със Стоян Мирчев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени