Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска комисия да разследва промените в НДК, според ГЕРБ няма поводи за съмнения

| обновено на 28.06.17 в 12:39
Корнелия Нинова, БСП
Снимка: БГНЕС
С декларации БСП и ГЕРБ си отправиха взаимни нападки по два политически казуса от вторник.  Левицата поиска да бъде създадена временна парламентарна комисия по случая "НДК". Социалистите пускат и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да бъде направена проверка.

Повод за това стана изненадващото освобождаване и връщане на поста му на директора на Националния дворец на културата Мирослав Боршош, който беше уволнен в понеделник от министъра за европредседателството Лиляна Павлова с аргумента, че е допуснал нарушения при ремонта на НДК. Във вторник по нареждане на премиера Бойко Борисов Боршош беше върнат на поста, като е решено НДК да бъде прехвърлен на подчинение на Министерството на културата.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова случилото се подхранва основателни съмнения за корупция.

Да ви видим сега какви парламентаристи и борци срещу корупцията сте, защото вчера заглавията във всички вестници са "Скандал в управлението", "Вицепремиер уволнява директор на НДК, премиер го връща" и отнема на вицепремиера част от ресора му за председателството, 
добави Нинова.

Какво се случва и какво става в държавата? Две лобита в ГЕРБ - бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 милиона ремонт в НДК,
попита лидерът на БСП.
Спас Гърневски, ГЕРБ

Според депутата от ГЕРБ Спас Гърневски е право на опозицията да поиска комисия за разследване на случилото се около НДК, но няма поводи за съмнения: 

Аз съм в парламентарната група на ГЕРБ - трети месец съм в нея и не съм забелязал да има някакви битки между лобита за каквото и да е, а най-малкото за НДК.

В досегашните практики на всички правителства е да има назначени и да има и уволнени, добави Гърневски.

ДПС ще подкрепи исканото от БСП създаването на анкетна комисия по казуса "НДК". Депутатът от ДПС  Йордан Цонев обясни, че партията се притеснява от всичко, свързано с председателството на ЕС.

Депутатът Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" смята, че не трябва да се прави анкетна комисия за всяко дребнотемие. Според него с проблема трябва да се заеме постоянната комисия за подготовка на председателството, която БСП оглавява.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна