Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера и балет представя "Парсифал" от Рихард Вагнер

В тази митологична драма главните роли отново се изпълняват от великолепни български изпълнители, които публиката вече познава от „Пръстенът на нибелунга“, представен не само в България, но и в Германия

Снимка: Софийска опера и балет

За поредния уникален за балканския регион музикален проект, реализиран от Софийската опера и балет - премиерата на операта "Парсифал" на Вагнер, разказа в ефира на "Хоризонт" директорът на  операта акад. Пламен Карталов, който е и режисьор на спектакъла. 
Композиторът Рихард Вагнер нарича творбата си тържествена сценична мистерия, отбеляза акад. Карталов, като подчерта отдаването, с което артистите и целият екип на Софийската опера и балет са участвали в подготовката на спектакъла:

Без принуда - във всичко и от всички - артистите, оркестърът, хорът, балетът, техниката на Софийската опера, се отдадоха на това достижение на духа чрез музиката и чрез посланията на главния герой Парсифал -  да създадат едно усещане за смирение, за братска общност, условно бих казал това. За да търсим едно привличане към неземното, божественото горене в една духовна и искряща мистика на фантазно действие, което е от легендата, и на философските послания на героите и стремежа им към една нирвана.
 "Парсифал" е образ на духовна общност, при която състраданието, грижата към ближния, любовта към хората  - носи тези послания, които са ценностни и днес
Така че в този динамичен, глобален свят  човечността е на първо място  - най-важна, каза още Племен Карталов и  отправи покана към публиката от ефира на Националното радио: Аз каня всички слушатели да дойдат и да се потопят в това тайнство - "Парсифал"!
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Спектаклите са на 4, 6, 8 и 10 юли от 18:00 ч.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна