Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Иванов: Движението по трамвайните релси ще облекчи трафика и ще намали замърсяването

Снимка: БГНЕС

Трябва ли да се разреши на обществените превозни средства да се движат и върху трамвайните релси за облекчаване на трафика в София? С редакция на текст от Закона за движение по пътищата се предлага да се даде право на шофьорите на автобуси и тролейбуси да използват и трамвайните участъци.

В предаването "Хоризонт до обед" вносителят на предложението – депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, посочи, че целта е не само да се облекчи трафикът, но и хората, ползващи масовия градски транспорт, да се придвижват по-бързо. Предложението предвижда на няколко столични булеварда трамвайните трасета да се използват комбинирано:

Това е глътка въздух за столичани. Ще намали вредните емисии, ще намали задръстването. По този начин мисля, че ще постигнем основния ефект, към който се стремим: намаляването на фините прахови частици.

Тук говорим за нещо съвсем различно от бус лентите. Това са отделни трасета. Ако някой тръгне да минава през това трасе, не само ще бъде видян от всички, но ще бъде и заснет и санкциониран, мотивира предложението си Иванов, който е и заместник-председател на парламентарната транспортна комисия.

Относно спорното заявено премахване на паветата от столичния булевард "Прага" Иванов изрази лично мнение:

Паветата са нещо красиво, интериорно се вписват в старата градска част, но са много шумни. Не зная как биха реагирали хората, които живеят по бул. "Прага". Трябва да се търси баланс.

Още за новите идеи за улесняване на столичния трафик слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна