Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли процедура за прекратяване на договора на братя Домусчиеви към Български морски флот

Кирил Домусчиев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов каза днес в телевизионно студио, че ще започне процедура за прекратяване на приватизационния договор на братя Домусчиеви към Българския морски флот. Според договора те трябва да имат 2360 служители към 2018 година. Сега обаче имат само 124 работещи. Как може да стане прекратяването на договора и дали изобщо е възможно това да се случи?

Руси Статков от Управителния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол коментира темата в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт":

Ние, като агенция, създадена със закон, сме администрация на Министерски съвет и информираме своевременно правителството за всичко онова, което касае нашата дейността и особено сериозните проблеми. Ние сме информирали надлежно Министерския съвет във връзка с развитието на следприватизационния контрол за продажбата на около 70% от акциите на Български морски флот. Информацията, което сме предоставили е за констатирано неизпълнение след 2013 година. Ние не сме правили предложение за разваляне на договора, но специално в нашия закон има изискване ние да предявяваме неустойки и да искаме изпълнението на тези неустойки доброволно или принудително. В тази връзка ние системно сме правили това по договора. 

Ако вицепремиерът е направил изявление, че ще се предприемат мерки за разваляне на договора, може да се започна такава процедура по Закона за задълженията и доходите.

Цялото интервю с Руси Статков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна